ارز دیجیتال تتر (Tether) یک رمزارز است که ارزش هر واحد آن برابر با یک دلار آمریکاست. هدف از عرضه تتر، ایجاد یک رمزارز دارای ثبات ارزش نظیر دلار آمریکا بود. ارز دیجیتال تتر همانند سایر ارزهای دیجیتال موجود در بازار بر بستر فناوری بلاک چین عرضه میشود.
به طور کلی، آن دسته از ارزهای دیجیتالی که دارای ارزشی ثابت و معادل با یک پول رسمی هستند را «استیبلکوین» (Stablecoin) یا «رمزارز باثبات» مینامند. در واقع بر خلاف بیت کوین، اتریوم یا سایر ارزهای دیجیتالی که فاقد پشتوانه هستند و قیمت آنها در بازار به شدت نوسان دارد، قیمت ارز دیجیتال تتر یا سایر رمزارزهای باثبات معمولا نوسان چندانی ندارد. با وجود نوسانات شدید قیمت بیت کوین، قیمت تتر تغییر چندانی نیافته و همچنان نزدیک یک دلار باقی مانده است. (در مطلبی با عنوان «همه چیز درباره استیبلکوین و دلایل استقبال شدید از آن» بیشتر در این باره توضیح دادیم.)
در وبسایت رسمی تتر آمده است که این رمزارز «۱۰۰ درصد توسط دلار آمریکا پشتیبانی میشود.» به کلامی دیگر، به ازای هر ۱ تتر که در بازار دادوستد میشود، یک دلار آمریکا در حساب شرکت عرضهکننده تتر وجود دارد. در حالت ایدهآل، قیمت تتر و نیز سایر رمزارزهای باثبات (ارزهای دیجیتال دارای پشتوانه پول رسمی) باید ثابت باشد. اما در واقعیت این طور نیست. در واقع، قیمت تتر نوساناتی (هر چند بسیار جزئی) را تجربه میکند.
اصلیترین دلیل وجود تتر، کمک به صرافیهای ارز دیجیتال برای تبادلات بهتر مالی بود. بد نیست بدانید برخی بانکهای معروف جهانی از کار کردن با صرافیهای ارز دیجیتال امتناع میکنند.
داستان شکلگیری ارز دیجیتال تتر
اولین بار، جی. آ. ویلت (J. R. Willet) در سال ۲۰۱۲ در مقالهای به تشریح امکان انتشار ارزهای دیجیتال جدید بر روی پروتکل بیت کوین پرداخت. ویلت خودش دست به کار شد و یک ارز دیجیتال جدید را با نام مسترکوین (Mastercoin) طراحی و منتشر کرد. این رمزارز توسط بنیاد مسترکوین (Mastercoin Foundation) که بعدها به بنیاد آمنی (Omni Foundation) تغییر نام داد عرضه شد. هدف از انتشار این رمزارز، ترویج استفاده از «لایه دوم» بلاک چین بیت کوین بود. شکلگیری ارز دیجیتال تتر بر اساس همین پروتکل صورت گرفت. همچنین یکی از اعضای اصلی بنیاد مسترکوین یعنی بروک پیرز یکی از همبنیانگذاران تتر است. کرگ سلارز (Craig Sellars) که یکی دیگر از بنیانگذاران تتر است هم مدیر ارشد فناوری بنیاد مسترکوین بود.
ارز دیجیتال تتر در ابتدا ریلکوین (Realcoin) نام داشت و در جولای ۲۰۱۴ توسط بروک پیرز، ریو کالینز و کرگ استلار در قالب یک استارتاپ در شهر سانتا مونیکا (Santa Monica) شکل گرفت.
اولین توکن تتر در ۶ اکتبر ۲۰۱۴ بر بستر بلاکچین بیت کوین منتشر شد. این کار با استفاده از پروتکل آمنی لایر (Omni Layer Protocol) صورت گرفت. در ۲۰ نوامبر ۲۰۱۴ نیز ریو کالینز (Reeve Collins) تغییر نام این توکن به «تتر» را اعلام کرد. این شرکت همچنین اعلام کرد که قصد دارد پروژهای آزمایشی را تعریف کند و سه توکن با نامهای یواستتر (USTether) و با عنوان اختصاری (US+) برای دلار آمریکا، یوروتتر (EuroTether) و با عنوان اختصاری (EU+) برای یورو و نیز ینتتر (YenTether) و با عنوان اختصاری (JP+) را برای ین ژاپن عرضه کند.
همه این توکنها در قالب یک دسته با عنوان «تتر+توکن» (Tether+token) جای میگرفتند. تتر اعلام کرد که هر توکن (تتر+) به صورت کمل توسط همان مقدار پول از ارز رسمی مورد نظر پشتیبانی میشود. همچنین کاربران میتوانند هر زمانی این توکنها را به پول تبدیل کنند. افزون بر این هیچ مخاطرهای نیز این توکنها را تهدید نمیکند. وبسایت رسمی تتر در آن زمان اعلام کرد که در هنگ کنگ فعالیت دارد و دفاتری هم در سوئیس دارد. اما اطلاعات بیشتری در این زمینه ارایه نشد.
در ژانویه ۲۰۱۵، صرافی بیتفینکس امکان تبادل تتر را بر روی پلتفرم خود فراهم کرد. با وجود اینکه مدیران تتر و بیتفینکس اعلام میکنند دو سازمان مجزا هستند، اسناد لورفته توسط پردایز پیپرز در نوامبر ۲۰۱۷ نشانگر آن است که دو نفر از مدیران ارشد بیتفینکس یعنی فیلیپ پاتر (Philip Potter) و نیز جیانکارلو دوانیسی (Giancarlo Devasini) در تاسیس مجموعه هولدینگ تتر (Tether Holdings Limited) در جزایر ویرجین بریتانیا در سال ۲۰۱۴ مسئولیت داشتند.
بعدها سخنگوی بیتفینکس و تتر اعلام کرد که ژان وان در ولد (Jan van der Velde) مدیرعامل هر دو مجموعه است. گفتنی است صرافی بیتفینکس یکی از بزرگترین صرافیهای ارز دیجیتال در دنیا به شمار میرود.
بنیاد آمنی در ژوئن ۲۰۱۷ اعلام کرد که تتر به زودی بر روی لایه آمنی لایت کوین منتشر میشود. در سپتامبر ۲۰۱۷ نیز تتر اعلام کرد توکنهای ERC-20 دیگری را برای دلار و یورو بر روی شبکه بلاک چین اتریوم ارایه خواهد کرد. تتر بعدها تایید کرد این توکنهایی را بر روی اتریوم منتشر کرده است. در حال حاضر چهار نوع توکن مختلف تتر وجود دارد که عبارتند از:
- تتر دلار آمریکا بر روی لایه آمنی بلاک چین بیت کوین
- تتر یورو بر روی لایه آمنی بلاک چین بیت کوین
- تتر دلار آمریکا به صورت توکن ERC-20 روی بلاک چین اتریوم
- تتر یورو به صورت توکن ERC-20 روی بلاک چین اتریوم
نگرانیها درباره ارز دیجیتال تتر
یکی از نگرانیهایی که مدتها درباره تتر مطرح بود، به پشتوانه دلاری توکنها مربوط میشود. نشریه وال استریت ژورنال مدتی پیش در گزارشی به بررسی این ادعاها پرداخت. این نشریه این گونه نتیجهگیری کرد که عملکرد تتر شفاف نیست و در نتیجه، مخاطراتی متوجه مشتریان آن خواهد بود. (در مطلبی با عنوان «وال استریت ژورنال: ابهامات جدی درباره پشتوانه دلاری ارز دیجیتال تتر» این مقاله توسط ارزنگار ترجمه شده است.) البته مدتی بعد برخی دیگر از رسانهها از پشتوانه واقعی دلار برای ارز دیجیتال تتر خبر دادند.
یکی دیگر از نگرانیها درباره رمزارز تتر، به موضوع مدیریت آن توسط صرافی بیتفینکس مربوط میشود. از آنجا که یک صرافی قدرت زیادی در دست دارد، در صورت تمایل میتواند اقداماتی موثر را به نفع خود رقم بزند. همین موضوع نگرانیهایی را برای برخی کارشناسان درباره تتر ایجاد کرده است.
رقبای ارز دیجیتال تتر
موفقیت سریع تتر در بازار ارزهای دیجیتال سبب شد شرکتهای دیگری نیز به فکر انجام اقدامی مشابه بیفتند. به همین دلیل، مدتی است شاهد عرضه چندین رمزارز باثبات دیگر که شباهتهای زیادی به ارز دیجیتال تتر دارند باشیم. برخی از مهمترین این رمزارزهای باثبات عبارتند از:
- یواسدی کوین (با علامت اختصاری USDC)
- ترویواسدی (با علامت اختصاری TUSD)
- جمینای دالر (با علامت اختصاری GUSD)
- پاکسوس استاندارد (با علامت اختصاری PAX)
ارزش همه این رمزارزهای باثبات، درست همانند ارز دیجیتال تتر، برابر با یک دلار است. این رمزارزها اقدامات گوناگونی را برای افزایش سهم بازار خود و رقابت با تتر به انجام میرسانند.
خرید ارز دیجیتال تتر
برای تهیه ارز دیجیتال تتر چند راه اصلی وجود دارد. سادهترین راه، خرید از طریق صرافیهای ارز دیجیتال است. صرافیهای مختلفی در جهان وجود دارد که البته محدودیتهای برای ارایه خدمت به ایرانیان اعمال میکنند. به همین دلیل، میتوان از صرافیهای داخل کشور استفاده کرد.
راه دیگر برای تهیه این ارز دیجیتال نیز تبدیل رمزارزهای دیگر نظیر بیت کوین یا اتریوم به تتر است.
شیوههای ذخیره ارز دیجیتال تتر
ارز دیجیتال تتر نیز همانند سایر رمزارزهای موجود در دنیا به شیوههای مختلف قابل ذخیرهسازی است. استفاده از کیفهای پول آنلاین، اپلیکیشنهای کیف پول و نیز کیفهای پول سختافزاری از جمله این شیوهها به شمار میروند.
اپلیکشنهای مختلفی برای ذخیره تتر روی گوشی هوشمند وجود دارد. یکی از پراستفادهترین کیفهای پول ویژه تتر، توسط شرکت فریوالت (Freewallet) عرضه شده است. این اپلیکیشن «تتر والت» (Tether Wallet) نام دارد و در دو نسخه اندرویدی و نیز iOS عرضه میشود.
شرکت سیمپلیفای (Simplify) نیز یکی دیگر از عرضهکنندگان اپلیکیشن اختصاصی ویژه ارز دیجیتال ترون است که بر روی دو سیستم عامل رایج گوشی هوشمند قابل نصب است.
البته شرکت عرضهکننده تتر، یک سرویس کیف پول را در وبسایت خود عرضه میکند. با این وجود، چون سابقه هک شدن این سرویس وجود دارد، استفاده از آن پیشنهاد نمیشود.
برای ذخیره ارز دیجیتال تتر از کیفهای پول سختافزاری نیز میتوان استفاده کرد. این دسته از کیفهای پول به خاطر امنیت بالاتر، گزینه بهتری نسبت به اپلیکیشنهای ویژه گوشی به شمار میروند. با این وجود، قیمت بالای این سختافزار و نیز دشواری کار با آنها (نسبت به اپلیکیشنها) از معایبشان به شمار میرود. محبوبترین کیفهای پول سختافزاری عبارتند از:
حال که با بیت کوین آشنا شدید، در صورت علاقه میتوانید مطلب «سرمایه گذاری روی بیت کوین : نکاتی آموزشی برای تازهکاران» را نیز مطالعه بفرمایید. همچنین مطلب «خرید بیت کوین: آموزش گام به گام و تصویری» نیز میتواند برایتان سودمند باشد.
فارم شخصی بیت کوین دارم و نگهداری از دستگاه ماینینگ رو به عهده میگیرم
بیت کوین یا هر ارزی داشتید خریدارم همیشه
تماس بگیرید ۰۹۱۰۹۴۳۴۸۴۰ احمدی