به زبان عاميانه بلاکچین نوعی فناوری قابل اعتماد و مقياس پذير است. شبكهی بلاكچين در تمامي زمينهها قابل استفاده است به عنوان مثال در موسسههاي بزرگ مالی، به منظور پشتيبانی از تسويه حسابها و كاهش هزينه ها به صورت چشمگير ميیتوان از شبكهی بلاكچين به جای دفاتر پشتيبانی بزرگ و پر هزينه استفاده كرد.
در کشورهای در حال توسعه، بلاكچين این امکان را برای کشاورزان فراهم می کند که بیمه محصولات زراعی خود را با هزینه کمتری دریافت کنند. علاوه بر اين موارد، بلاكچين فناوری اساسی در ایجاد بیت کوین است. با ارزنگار همراه باشید تا با مفهوم بلاکچین بیشتر آشنا شوید.
بيت كوين و تولد بلاک چین
در سال ۲۰۰۹ ، شبکه بیت کوین توسط یک برنامه نویس ناشناس (یا برنامه نویسان) به نام Satoshi Nakomoto به جهانیان معرفی شد. هدف از معرفی بیت کوین ایجاد شبکه ی نظیر به نظیر به منظور مبادله وجوه توسط هر فرد بدون هیچ قدرت مرکزی یا جامعی بود.
بيت كوين به افراد اجازه ميداد تا گزینه ی دیگری برای مبادلهي ارز داشته باشند كه در پي آن نيازي به بانك و واسطهاي نظير وسترن يونيون نيست. از اين رو با استفاده از بیت کوین، مردم می توانند از طریق تلفن یا رایانه شخصی ارز خود را با شخص دیگری مبادله کنند.
به طور كلي بيت كوين به عنوان راهي براي فرار از سيستم هاي بانكي و متمركز ايجاد شد، اين ارز ديجيتالي همچنين راهي براي مقابله با بحرانهاي مالي جهاني همچون تورم بيش از حد ونزولا نيز ميباشد.
اما پشت پردهي تمامي اين مزايا، شبكهي بلاکچین است. در قرن بیست و یکم ، بلاكچين به عنوان يك حسابداری دیجیتالی شناخته شد که هر معامله در آن توسط ده ها هزار نفر از مردم و رایانه ها در سراسر جهان مورد بررسي قرار گرفت. در واقع این شبکه بلاکچین است که برای بیت کوین این امکان را فراهم می کند تا به عنوان ارز نقطه به نطقه عمل کند.
شبکه بلاکچین چگونه کار می کند؟
بلاکچین یک دفتر کل (ledger) در بین شبکه هایی از رایانه های مشترک است. منظور از دفتر کل، تمامی اطلاعات الکترونیکی همچون حساب های مالی، لیست خرید، سوابق پزشكي و … است.
این اطلاعات در یک بانک پايگاه داده عمومي ذخیره می شوند. شما مي توانيد اين اطلاعات را همچون بلاك و پايگاه داده عمومي را به عنوان زنجيره در نظر بگيريد. ركوردها با يكديگر تركيب شده و در يك بلاك قرار مي گيرند و يكي پس از ديگري در زنجيرهها افزوده مي شوند.
در سطح فیزیکی، شبکه بلاکچین شبکه ای از رایانه ها در سراسر جهان است. رایانه ها با تلاش برای حل معماهای پیچیده ریاضی، برای اعتبارسنجی معاملات، هزینه می پردازند. برنده یک جایزه در بیت کوین دریافت می کند. هرچه رایانه های بیشتری به این شبکه بپیوندند، شبکه ایمن تر خواهد بود. به این فرآیند استخراج گفته می شود و هر کسی که دارای رایانه و دستگاه باشد قادر به انجام این کار می باشد.
شبکه ی بلاکچین بنابراین توسط هیچ یک از واحدهای مجزا کنترل نمی شود، بلکه توسط اکثر رایانه های شرکت کننده که قادر به پردازش و ذخیره اطلاعات هستند، کنترل می شود.
این بدین معنی است که کاربران نیازی به شخص ثالث یا سیستم متمرکز مرکزی برای پردازش اطلاعات ندارند.
امنیت بلاکچین
از آنجایی که شبکه بلاکچین توزیع شده است، مزایای بیشماری دارد که سیستمهای سنتی فاقد آن می باشند. در یک شبکهی عادی، هکرها با مورد هدف قرار دادن سیستم مرکزی، آن را از بین میبرند. از آنجایی که شبکه ی بلاکچین در نقاط مختلفی توزیع می شود، نسبت به این نوع حملات هدف مند، ایمن تر است.
بلاکچین قابل تغییر نیست
تمامی طرفهای درگیر در یک بلاکچین، به آن دسترسی دارند. بنابراین این امر تقریباً غیرممکن است که برای تغییر سوابق یا پنهان کردن حقیقت، اطلاعات را دست کاری کنید. از این رو اطلاعات موجود در این شبکه شفاف و برای سیستم مالی قابل اعتماد می باشد.
بلاکچین دارای چندین کاربرد
شبکه ی بلاکچین قادر به ذخیرهی انواع مختلفی از دادههای متفاوت است. این شبکه به طور کلی امکان مدیریت داده ها و دارایی ها را در سطوح بی سابقهای از امنیت، مقرون به صرفه بودن و شفافیت مالی فراهم می آورد و همه چیز را از نحوه پرداخت، مدیریت هویت و انجام امور تجاری و تعامل با دیگران تغییر خواهد داد.