«درآمد میلیاردی، بدون دردسر با کریپتوتب»، «کسب بیت کوین رایگان فقط با چند کلیک»، «کسب درآمد در خانه با استخراج بیت کوین». اینها جملات وسوسهانگیزی هستند که این روزها به شدت در برخی وبسایتها، وبلاگها، کانالها و گروههای تلگرامی، پیجهای اینستاگرامی و حتی تبلیغات در سامانههایی نظیر دیوار و شیپور به وفور یافت میشوند.
کسب درآمد بیدردسر، همیشه جذابیتهای خاص خود را دارد. در این میان، با در نظر گرفتن شرایط نه چندان مساعد اقتصادی در ایران و نرخ بالای بیکاری، این جملات آن قدر وسوسهانگیز هستند که هر کاربر ناآشنا به دنیای ارزهای دیجیتال را به سمت نصب افزونهای به نام «کریپتوتب» (CryptoTab) و یا مرورگر آن سوق میدهد.
از سویی دیگر، هر انسان خردمندی شاید با تکیه آن ضربالمثل قدیمی که «هیچ ارزانی بیحکمت نیست!» به این روند به تردید نگاه میکند. چطور در دنیایی که ابررایانههای غولپیکر در آن جولان میدهند، با یک رایانه و بدون انجام هیچ کار مفیدی میتوان کسب درآمد کرد!
استفاده از کریپتوتب برای دستیابی به بیت کوین رایگان
کریپتوتب در قالب «افزونه مرورگر» و یا «مرورگر عمل» میکند. افزونه کروم را میتوان بر روی این مرورگر نصب کرد. کریپتوتب ادعا میکند در هنگامی که مرورگر کرومتان باز است، این افزونه به استخراج بیت کوین میپردازد. کریپتوتب یک مرورگر اینترنتی هم دارد که میتوان آن را از وبسایت CryptoBrowser.site دانلود کرد. این مرورگر دارای الگوریتم درونی استخراج ارز دیجیتال است و ادعا میکند ۸ برابر کروم گوگل سرعت دارد!
بررسی مرورگر کریپتوتب
رابط کاربری کریپتوتب شباهت زیادی به گوگل کروم دارد. این ظاهرا آشنا سبب میشود جایگزینی آن به جای کروم برای کاربران چندان دشوار نباشد و البته بنا به ادعای سازنده، از استخراج ارز دیجیتال کسب درآمد کنند.
دانلود و نصب کریپتوتب کمتر از یک دقیقه زمان میبرد. توسعهدهندگان این مرورگر ظاهرا بر طراحی نرمافزاری سبک و سریع که بتواند با دستگاههای مختلف هماهنگ شود تاکید داشتند. کاربران حتی میتوانند دادهها را از مرورگر کروم خود به کریپتوتب منتقل کنند. به این ترتیب همه فایلها، پوشهها، بوکمارکها و سابقه وبگردی کاربر به این مرورگر جدید انتقال مییابد. خلاصه اینکه میتوانید کریپتوتب را به عنوان یک مرورگر مجزا و یا افزونهای برای مرورگر کنونیتان دانلود و نصب کنید.
قابلیتهای ادعایی کریپتوتب
۱۵۰ هزار افزونه: مرورگر کریپتوتب ظاهرا از همه افزونههای کروم پشتیبانی میکند و به این ترتیب میتوانید همه افزونههای موردنیازتان که بر روی مرورگر کروم دارید را بر روی آن نصب کنید. ادبلاکر (جلوگیری از نمایش تبلیغات)، ابزارهای امنیتی، تمها و ابزارهای بهبود عملکرد از جمله این افزونهها هستند.
دانلود رایگان: مرورگر کریپتوتب را میتوان به صورت رایگان از سایت CryptoBrowser.site دانلود کرد.
وارد کردن دادهها: امکان وارد کردن دادههایی نظیر بوکمارکها، سابقه وبگردی و حتی رابط کاربری از کروم و سایر مرورگرها به کریپتوتب وجود دارد.
امکان هماهنگسازی بین دستگاههای مختلف: این مرورگر همانند سایر مرورگرهای مطرح، امکان لاگین و استفاده از اطلاعات کاربر در دستگاههای مختلف را دارد.
استخراج بیت کوین: اما شکبرانگیزترین و جنجالیترین ادعای کریپتوتب این است که میگوید امکان استخراج بیت کوین در این مرورگر وجود دارد. سازندگان کریپتوتب میگویند از طریق این مرورگر میتوانید ارز دیجیتال استخراج کنید. این بدان معناست که وقتی این مرورگر باز است، عملیات استخراج به صورت خودکار صورت میپذیرد. همچنین کریپتوتب میگوید وقتی یک یا چند تب فعال دارید، سرعت استخراج ارز دیجیتال توسط این مرورگر پایین میآید تا اخلالی در روند کارتان ایجاد نشود.
دعوت از دوستان و ایجاد زیرشاخه: کریپتوتب پاداشی برای اضافه کردن زیرشاخه تعریف کرده است. با دعوت دوستان به کریپتوتب میتوانید پاداش دریافت کنید. ظاهرا کریپتوتب دارای ۱۰ سطح زیرشاخه است.
پرداخت به کیف پول بیت کوین: کریپتوتب میگوید میتوانید درآمدتان را هر زمان در کیف پول بیت کوینتان دریافت کنید. البته حداقلی برای این کار معادل ۰/۰۰۰۰۱ بیت کوین در نظر گرفته شده است.
چقدر درآمد بیت کوینی میتوانید از کریپتوتب انتظار داشته باشید؟
کریپتوتب درباره میزان درآمدی که میتوانید از نصب این مرورگر بر روی رایانهتان به دست آورید جزییات دقیقی اعلام نمیکند. با این وجود میگوید که میتوانید هر روز به طور متوسط به همان میزان حداقل برداشتی را به دست آورید. با در نظر گرفتن اینکه این میزان معادل ۰/۰۰۰۰۱ بیت کوین است، با در نظر گرفتن قیمت ۷ هزار دلار برای هر بیت کوین، این میزان به ۷ سنت در روز میرسد. (برای آگاهی بیشتر به بخش «قیمت بیت کوین در بازارهای جهانی» مراجعه کنید.)
با وجود اینکه کریپتوتب میگوید کاربر میتواند به طور متوسط به همان میزان حداقل برداشتی را به دست آورد، اما هیچ تضمینی در این زمینه نمیدهد. حال فرض کنیدکه روزی ۷ سنت به دست میآورید. این میزان در ماه به ۲/۱ دلار و در سال به ۲۵ دلار میرسد. با در نظر گرفتن مصرف برق و نیز استهلاکی که استخراج ارز دیجیتال برای سخت افزار رایانه دارد، فقط باید چیزی بیشتر از این میزان را برای این کار هزینه کنید!
نکته مهم: دقت داشته باشید که این بهترین حالت ممکن است! چون ممکن است بعضی روزها اصلا به چنین درآمدی نرسید!
وعده بیت کوین رایگان و کاربران ناراضی کریپتوتب
اگر جستجوی سادهای در اینترنت (به زبان انگلیسی) انجام دهید، با داستان و نظرات تعداد زیادی از کاربران روبرو میشوید که این درآمد ۷ سنت در روز را هم به دست نیاوردهاند. به طور کلی، استخراج بیت کوین بر روی رایانه و لپتاپ اصلا صرفه اقتصادی ندارد. در این میان، استخراج بیت کوین بر روی یک مرورگر کاملا ناممکن است و فقط توان پردازشی و حافظه دستگاه شما را مصرف میکند، بدون اینکه خروجی قابل توجهی داشته باشد.
البته توان پردازشی رایانه در کریپتوتب در یک مجموعه (که اصطلاحا استخر یا pool نام دارد) قرار میگیرد تا احتمال دستیابی به پاداش بلوک بیت کوین افزایش یابد. اما با توجه به رقابت شدید شرکتهای بزرگ، آن هم با دستگاههای بسیار پیشرفته تخصصی، این کار هم در نهایت نمیتواند به درآمد قابل توجهی برای کاربران بیانجامد.
چرا باید به کریپتوتب شک کرد؟
استخراج بیت کوین نیاز به تجهیزات بسیار قدرتمندی دارد که در اصطلاح «اسیک» (ASIC) نام دارند. این تجهیزات به شکلی طراحی شدهاند که فقط به درد حل معادلات پیچیده شبکه بیت کوین میخورند. به همین دلیل، حتی قدرتمندترین پردازندههای مرکزی (CPU) و یا کارتهای گرافیک هم نمیتوانند با آنها رقابت کنند.
به این ترتیب، اینکه یک رایانه (هر چند هم قدیمی و با سخت افزار نهچندان بهروز) بتواند به استخراج بیت کوین بپردازند، ادعایی بسیار عجیب است.
کریپتوتب و ارزهای دیجیتال با سختی شبکه پایینتر
برخی کارشناسان بر این باورند که کریپتوتب به استخراج بیت کوین نمیپردازد، بلکه ارزهای دیجیتال با سختی شبکه پایینتر (که کمتر شناختهشده هستند) را استخراج میکند. البته این صرفا یک حدس است و با توجه به اطلاعات ناقص فراهم شده در وبسایت کریپتوتب، بعید نیست همین طور باشد!
کریپتوتب توسط چه کسانی تهیه شده است؟
جالب اینجاست که تیم توسعهدهنده کریپتوتب، اطلاعات بسیار محدودی درباره خود منتشر کردهاند. تنها راه دسترسی به این تیم از طریق وبسایتشان یعنی CryptoBrowser.site و یک نشانی ایمیل یعنی support@cryptobrowser.site است. به جز این دو مورد (وبسایت و یک نشانی ایمیل) دیگر هیچ نوع اطلاعاتی درباره نام اعضای تیم، موقعیت مکانی، نام شرکت و … از کریپتوتب در دسترس نیست.
مارک مککورکل (Mark McCorkle) که از کارشناسان باسابقه علوم رایانه است در پستی در وبسایت کوئرا مینویسد:
«کریپتوتب (و مرورگرش و سایر ابزارهایش) همگی بخشی از یک طرح پونزی دیجیتال هستند که با هدف دزدی از شما و سودرساندن به طراحانش ایجاد شدهاند. تا امروز که ۱۰ جولای ۲۰۱۸ است، هنوز نتوانستهام اطلاعاتی در وبسایت کریپتوتب درباره توسعهدهندگان و یا صاحبان وبسایت و فناوری آنها و حتی ابزارهای حفاظتی که جلوی جاسوسی از فعالیتهای شما در اینترنت، اعم از وبسایتهایی که از آنها بازدید میکنید، اطلاعات بانکی و یا شبکههای اجتماعیتان را بگیرد بیابم. اطلاعات این وبسایت (whois) صرفا دارای چند نشانی در امارات عربی متحده، انگلستان و آمریکاست و هیچ نوع اطلاعاتی درباره طراحان این نرمافزار وجود ندارد.»
کریپتوتب و احتمال وجود یک طرح پونزی
پونزی (Ponzi) یکی از الگوهای رایج کلاهبرداری در دنیاست. در ویکیپدیا فارسی درباره ترفند پونزی میخوانیم:
«ترفند پانزی یک عملیات سرمایهگذاری کلاهبردارانهاست که عایدیهایی را از همان پول سرمایهگذاری شده یا پولی که بوسیله سرمایهگذاران بعدی پرداخت شدهاست، به سرمایهگذاران خودش پرداخت میکند بجای اینکه عایدی را از هر سود واقعی حاصل شده توسط شخص یا سازمانی که عملیات را اجرا میکند پرداخت نماید. ترفند پانزی معمولاً سرمایهگذاران جدید را با ارائه عایدیهایی که دیگر سرمایهگذاریها نمیتوانند تضمین کنند اغواء میکند. این عایدیها سودهای بطور غیرعادی بالا در کوتاه مدت یا بطور غیرعادی ثابت و با دوام هستند. دائمی بودن عایدیهایی که یک ترفند پانزی تبلیغ و پرداخت میکند نیازمند یک جریان پول همیشه درحال افزایش از جانب سرمایهگذاران است تا سیستم را درحال کار نگه دارد.»
با توجه به تاکیدی که کریپتوتب به جذب زیرشاخه و افزایش درآمد بر مبنای آن دارد، به خوبی با این الگو منطبق است.
کریپتوتب و ادعای کسب بیت کوین رایگان در یک نگاه
- استخراج بیت کوین با رایانه معمولی تقریبا غیرممکن است.
- حتی در صورت کسب درآمد هم، هزینه برق و استهلاک سخت افزار موجب ضرر کاربر میشود.
- هیچ اطلاعاتی از صاحبان کریپتوتب وجود ندارد.
- هیچ سندی دال بر حفاظت از حریم خصوصی کاربران در مرورگر کریپتوتب وجود ندارد.
- الگوی عملکرد کریپتوتب و تاکید بر جذب زیرشاخه برای درآمد بیشتر کاملا با الگوی ترفند پونزی انطباق دارد.
دقت داشته باشید که هدف این مقاله تحقیقی این نیست که کریپتوتب درآمدی ندارد. کریپتوتب میتواند درآمدی بسیار جزیی (بر خلاف تبلیغات پرزرقوبرق و وعدههای جذابش) داشته باشد، اما هزینههای زیادی را روی دستتان میگذارد. هزینه بالای برق، آسیب به سخت افزار رایانه تنها هزینههای قابل جبران این قضیه هستند. ناامیدی، بیاعتمادی کسانی که آنها را به کریپتوتب جذب کردهاید به شما و هدر رفتن زمان، زیانهایی هستند که به راحتی جبران نمیشوند!
اگر هم کسی با چنین ادعایی به شما مرجعه کرد، شاید بهتر باشد ابتدا هزینه برق، مدت زمان اختصاص رایانهاش به این برنامه و زمانی که صرف جذب زیرشاخه کرد را با درآمدش از کریپتوتب (البته اگر مدرکی برایش داشته باشد!) مقایسه کنید! نتیجهاش احتمالا شما را شوکه خواهد کرد!
البته اگر واقعا به فکر ورود به دنیای ارزهای دیجیتال و سرمایهگذاری در آن هستید، توصیه میکنیم ابتدا مطلب «سرمایه گذاری روی بیت کوین : نکاتی کاربردی برای تازه کاران» را مطالعه بفرمایید تا با اصول کلی این کار آشنا شوید.