شرکت اپل به تازگی ممنوعیتهای جدیدی را در زمینه ارزهای دیجیتال بر روی برخی محصولات و خدمات خود ایجاد کرده است.
مجموعه اپاستور اپل (که انواع اپلیکیشنهای کاربردی را برای سیستم عامل iOS عرضه میکند) اعلام کرد هیچ نوع اپلیکیشن مرتبط با ماینینگ (استخراج) ارزهای دیجیتال نمیتواند در این مجموعه حضور داشته باشد، مگر اینکه عملیات استخراج خارج از دستگاه مبتنی بر سیستم عامل iOS (مثلا در سرورهای ابری) انجام شود.
اما اپل به چه دلیلی چنین تصمیمی اتخاذ کرد؟ به نظر میرسد نگرانی این شرکت از خالی شدن سریع شارژ باتری و فشاری که به این دستگاهها وارد میشود دلیل اصلی این تصمیم باشد. اما احتمالا نگرانیهای موجود در دنیای ارزهای دیجیتال برای کاربران نیز در این تصمیمگیری دخیل بوده است.
در این دستورالعمل جدید آمده است هر نوع اپلیکیشن که به صورت علنی به کاربر امکان استخراج بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتالی را میدهد نمیتواند بر روی اپاستور قرار گیرد.
همچنین اپل سختگیری شدیدی را در برابر اپلیکیشنهایی که تبلیغات حاوی اسکریپتهای ویژه استخراج ارز دیجیتال در آنها وجود دارد اعمال میکند. گفتنی است برخی اسکریپتها نظیر کوینهایو میتوانند از توان پردازشی رایانه یا گوشی کاربر برای استخراج ارزهای دیجیتال استفاده کنند.
اپل، ذخیره ارز دیجیتال و عرضه اولیه سکه
در دستورالعمل جدید اپل آمده است: «اپل ممکن است از ذخیره ارزهای مجازی پشتیبانی کند، به شرط اینکه اپلیکیشنهای مربوط به آن توسط توسعهدهندگانی که به یک سازمان مشخص تعلق دارند تهیه شده باشد.»
عرضه اولیه سکه (ICO) نیز یکی دیگر از مواردی است که در دستورالعمل جدید اپل به آن پرداخته شده است. در این دستورالعمل میخوانیم که اقدام برای عرضه اولیه سکه باید «از سوی یک بانک معتبر، شرکت امنیتی، تاجران فعال در زمینه عرضه آتی و یا سایر نهادهای مالی معتبر صورت گیرد.»
البته توسعهدهندگان همچنان میتوانند اپلیکیشنهایی برای خریدوفروش انواع ارز دیجیتال را تهیه کنند. با این وجود دردستورالعمل جدید اول آمده است که توسعهدهندگان حق ندارند «برای انجام اقداماتی نظیر دانلود اپلیکیشنهای دیگر، تشویق سایر کاربران به دانلود و یا پست محتوا بر روی شبکههای اجتماعی به کاربران خود ارز دیجیتال پاداش دهند.»
سابقه اپل در ایجاد محدودیت برای ارزهای دیجیتال
البته رویکرد نه چندان دوستانه اپل در قبال اپلیکیشنّهای مربوط به ارز دیجیتال چندان جدید نیست. در سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ بود که این شرکت اپلیکیشن مربوط به صرافی کوینبیس و نیز یک سری اپلیکیشنهای دیگر مرتبط با ارزهای دیجیتال را از اپاستور حذف کرد. در آن زمان، «رفع نشدن برخی مشکلات» دلیل این اقدام توصیف شد. با این وجود، هیچ نوع جزییاتی درباره این مشکلات از سوی اپل ارایه نشد. البته از سال ۲۰۱۴ بخشی در اپاستور برای انواع اپلیکیشنهای مربوط به خریدوفروش ارزهای دیجیتال راه افتاد.
آیا محصولات اپل برای استخراج ارز دیجیتال مناسب هستند؟
شاید کسانی که چندان با مفهوم استخراج ارزهای دیجیتال آشنا نباشد، دلیل این اقدام اپل را گسترش استفاده از آیفون و آیپد برای این کار بدانند. اما واقعیت این است که این ابزارها چندان برای استخراج رمزارزها مناسب نیستند.
امروزه برای عملیات استخراج ارزهای دیجیتال بیشتر از کارت گرافیک و یا تجهیزات ویژهای که در اصطلاح «اسیک» (ASIC) نامیده میشود بهره میبرند. این دستگاهها از قدرت محاسباتی و پردازشی بالایی برای این عملیات برخوردارند. این در حالی است که توان پردازشی یک آیفون و یا آیپد به هیچ وجه برای چنین عملیاتی مناسب نیست. به هر حال، بیشتر به نظر میرسد اپل برای جلوگیری از گسترش فعالیتهای کلاهبردارانهای که با محوریت ارزهای دیجیتال به انجام میرسد دست به این اقدام پیشگیرانه زده باشد.