بر اساس پژوهشی جدید که از الگویی نوین برای محاسبه مصرف انرژی الکتریکی در شبکه بیت کوین استفاده کرده است مشخص شد این شبکه در سال جاری میلادی حدود نیم درصد از مصرف برق دنیا را به خود اختصاص خواهد داد.
این پژوهش در ژورنال علمی ژول (Joule) منتشر شده است. الکس دی وریس (Alex De Vries) در این مطالعه از مدلهای پیچیده اقتصادی و نیز آمارهای مربوط به استخراج بیت کوین و هزینههای برق استفاده کرد. هدف از این تحقیق، ایجاد الگویی برای محاسبه هزینه انرژی شبکه بیت کوین بود.
بر اساس این تحقیق، حداقل نیاز جهانی شبکه بیت کوین به انرژی برابر با ۲/۵۵ گیگاوات است. این میزان با مصرف برق ایرلند برابر است. گفتنی است ایرلند یکصد و هیجدهمین کشور جهان از نظر مساحت به شمار میرود. این پژوهشگر همچنین اعلام کرد که این مقدار انرژی برابر با نیم درصد از مصرف جهانی برق است. همچنین انرژی مصرف شده برای انجام هر تراکنش در شبکه بیت کوین برابر با انرژی الکتریکی مصرف شده در یک خانه در هلند است.
این محقق این گونه نتیجه گیری میکند که مصرف برق توسط شبکه بیت کوین در پایان سال جاری به ۷/۷ گیگاوات خواهد رسید که با مصرف برق اتریش برابر است.
هزینه بالای انرژي استخراج بیت کوین (یعنی فرآیند تایید درستی تراکنش صورت گرفته در این شبکه) چند سالی است مورد انتقاد کارشناسان زیادی قرار گرفته است. با افزایش ابعاد شبکه بیت کوین، هزینه انرژی آن نیز افزایش مییابد. برخی کارشناسان بر این باورند که در آینده نزدیک، این شبکه نزدیک به ۵ درصد از کل برق مصرفی جهان را به خود اختصاص خواهد داد.
الکس دی وریس در این باره میگوید: «عده زیادی هستند که به استخراج بیت کوین مشغولند و از دستگاههایی که برق مصرف میکنند برای این کار استفاده میشود. اگر بخواهید به درآمد بیشتری برسید، باید توان پردازشی بیشتری نیز داشته باشید. همین امر سبب شده افراد هزینه بیشتری را بابت برق و نیز تجهیزات ماینینگ ارز دیجیتال بپردازند.»
بررسی پروتکل بیت کوین با استفاده از برخی الگوهای اقتصادی گویای آن است که این شبکه پس از مدتی به تعادل میرسد. دراین صورت، درآمد ماینرها از استخراج بیت کوین با هزینه سخت افزار و نیز برق مصرفی برابر خواهد شد.
یک نکته مهم درباره این تحقیق این است که شاید دادههای عمومی موجود درباره مصرف برق در برخی موارد چندان درست نباشد. برای نمونه برخی شرکتها نظیر بیتمین، اقدامات محرمانهای را برای استخراج بیت کوین به انجام میرسانند که اطلاعات مربوط به آن در آمارهای رسمی درج نمیشود.
با این وجود، الکس دی وریس بر این باور است که پیشبینی مطالعه صورت گرفته تحقق خواهد یافت. او میگوید دولتها میتوانند از این تحقیق برای تنظیم مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال استفاده کنند.
برای استخراج بیت کوین معمولا از یک قطعه سخت افزاری به نام «اسیک» (ASIC) استفاده میشود که مصرف بالایی دارد و گرمای زیادی نیز تولید میکند.
مصرف بالای برق توسط شبکه بیت کوین مسالهای جدی است که ذهن بسیاری از کارشناسان و حتی شرکتهای بزرگ را به خود مشغول کرده است. برای نمونه، اینتل به دنبال طراحی سخت افزاری جدید با مصرف پایینتر انرژی است.
البته برخی دیگر نیز به راهحلهایی نوآورانه برای استفاده از گرمای تولیدی از فرآیند استخراج بیت کوین روی آوردهاند. برای نمونه یک استارتاپ از کشور چک، از این گرما برای پرورش گوجه فرنگی در گلخانه استفاده میکند. همچنین یک کارآفرین کانادایی نیز از گرمای به دست آمده از استخراج بیت کوین برای تامین دمای استخر پرورش ماهی خود بهره میگیرد.