آنتونی لوئیس (مدیر پژوهش R3) بر این باور است که امسال احتمالا شاهد عرضه ارز دیجیتال منتشر شده توسط بانکهای مرکزی (که به اختصار CBDC نامیده میشوند) خواهیم بود.
کنفرانس دکونومی (Deconomy) و با هدف بررسی «تحول از طریق فناوری بلاک چین» به تازگی در کره جنوبی برگزار شد. گفتنی است واژه «دکونومی» ترکیب دو واژه انگلیسی به معنای «غیرمتمرکز» و «اقتصاد» است و به بررسی نقش فناوریهای نوین در غیرمتمرکزسازی سازوکارهای مالی و اقتصادی میپردازد.
آنتونی لوئیس بر این نکته تاکید کرد که فناوری بلاک چین توسط برخی نهادهای مالی مشخص مورد استفاده قرار خواهد گرفت. او در این باره گفت: «ما با برخی بانکهای مرکزی که به فکر رفع برخی مشکلات مربوط به سامانههای پرداخت بودند صحبت کردیم. یکی از راهحلهایی که این بانکها دنبال میکنند، بهرهگیری از پلتفرمهای مبتنی بر بلاک چین است.»
لوئیس اظهار داشت این بدان معنا نیست که مشتریان با گزینههای جدیدی برای پرداخت (نظیر بیت کوین یا اتریوم) روبرو میشوند. در مقابل، احتمالا فقط برخی از نهادهای مالی به سراغ این رمزارزها خواهند رفت. چنین سامانهای احتمالا در برخی موارد نظیر دورهّهای بهبود از بحرانهای مختلف کاربرد خواهد داشت. از نظر او، شبیه دانستن الگوی غیرمتمرکز (رمزارزها) با الگوی اولیه و متمرکز (پول رایج) کار نادرستی است، زیرا اگر نظام متمرکز پولی هدف حمله قرار گیرد، با همان شیوه میتوان به نظام غیرمتمرکز نیز ضربه زد.
سودمندی ارز دیجیتال ملی برای بانکها
ساتنلی یونگ (Stanley Yong) سخنران دیگر این همایش بود. آقای یونگ مدیر برنامه CBDC شرکت آیبیام و پژوهشگر سابق ارز دیجیتال در بانک مرکزی سنگاپور است. او نیز موافق بود که نظام بانکی در نهایت به سمت استفاده از بلاک چین خواهد رفت. او گفت: «اگر بانکهای مرکزی به انتشار ارز دیجیتال برای میلیونّها و میلیاردها شهروند روی آورند، در نهایت همه این شهروندان نیز این پول را در حساب بانکی خود نزد این بانکها نگه میدارند که این امر سبب گسترش بازار و نیز ریسک اعتبار میشود.»
بانکهای مرکزی نقش مشخصی دارند
یان گریگ (Ian Grigg) یکی دیگر از سخنرانان این کنفرانس بود. آقای گریگ در زمینه رمزنگاری تجاری فعالیت دارد. او بر این باور است که انتشار ارز دیجیتال توسط بانکهای مرکزی جزو وظایف ذاتی آنها به شمار نمیرود.
برای نمونه، بانک ملی انگلستان سپرده بانکهای تجاری را تضمین میکند. به همین دلیل، انتشار رمزارز توسط بانک مرکزی این کشور میتواند سبب کاهش سطح پسانداز مردم در بانکهای تجاری شده و این امر پیامدهایی منفی بر روی بازار وام داشته باشد.
گفتنی است بانک تسویه حسابهای بینالمللی پیش از این اعلام کرده بود که انتشار ارز دیجیتال توسط بانکهای مرکزی میتواند به افزایش بیثباتی در تامین سپرده بانکهای تجاری بیانجامد. او ابزار امیدواری کرد بلاک چین بتواند جایگزین فناوری کنونی بانکداری شود. از نظر آقای یونگ، سامانههای کنونی بانکداری «باید هر چه سریعتر بازنشسته شوند!»
در صورت تمایل برای اطلاعات بیشتر درباره پدیده حضور دولتها برای انتشار رمزارز توصیه میکنیم «پدیده اقتصادی ۲۰۱۸: انتشار ارز دیجیتال ملی توسط کشورهای مختلف» را نیز مطالعه بفرمایید.