آندراس آنتونوپولوس (Andreas Antonopoulos) نامی آشنا برای فعالان دنیای ارزهای دیجیتال است و نگارش کتاب معروف «تسلط بر بیت کوین» (Mastering Bitcoin) را نیز در کارنامه خود دارد. او به تازگی در مصاحبهای اعلام کرد که شاید فیسبوک بخواهد دادههای کاربران ارز دیجیتال خود را به شرکتهای دیگر بفروشد.
تاکنون اخبار مختلفی در زمینه تلاش فیسبوک برای عرضه ارز دیجیتال به منظور انجام سریع و آسان تراکنشهای مالی منتشر شده است. یکی از نگرانیهای اجتماع کاربران ارزهای دیجیتال این است که این شرکت بخواهد دادههای مربوط به این تراکنشها و صاحبان توکنهای مربوطه را به شرکتهای تجاری دیگر بفروشد. گفتنی است قضیه کمبریج آنالیتیکا که در آن فیسبوک مهم به سوء استفاده از اطلاعات کاربران شد، موضوع حفظ حریم خصوصی در این شبکه اجتماعی را به موضوعی جدی تبدیل کرده است.
آنتونوپولوس به این مساله نیز اشاره کرد که چندین بانک مرکزی در سراسر جهان به دنبال عرضه ارز دیجیتال با پشتوانه پول ملی خود هستند و این امر احتمالا به زودی تحقق مییابد. آنتونوپولوس بر این باور است که چنین ارزهای دیجیتالی متمرکز، قابل سانسور، محدود و نیازمند مجوز هستند و در نظام مالی محدود عمل میکنند. در واقع این ارزهای دیجیتال شباهت زیادی به پول دیجیتال موجود دارند، با این تفاوت که به جای قرارگیری بر بستر مراکز داده متمرکز، بر بستر بلاک چین عرضه میشوند.
آنتونوپولوس به این نکته پرداخت که ارز دیجیتال فیسبوک احتمالا همان الگوی غالب مقررات بانکی را برای پردازش تراکنشهای بینالمللی دنبال خواهد کرد. به این ترتیب اگر کاربران اطلاعات مرتبط با احراز هویت و یا الزامات مربوط به مقررات مبارزه با پولشویی را عرضه نکنند، فیسبوک از ارایه ارز دیجیتال و خدمات مرتبط با آن به آنها خودداری خواهد کرد.
آنتونوپولوس گفت: «قرار نیست فیسبوک یک ارز دیجیتال باز، نامتمرکز، خنثی، فرامرزی و مقاوم در برابر سانسور را ارایه دهد. این ارز دیجیتال مشابه سایر ارزهای دیجیتال نیست. توکن آنها یک دلار دیجیتال است، یعنی چیزی مشابه پیپل و ونمو. همه آنها با سایر بانکها رقابت میکنند.»
آنتونوپولوس گفت که بخش قابل توجهی از دنیا تحت فشار دولتهای فاسد و اقتدارگرا قرار داردند. اما ارز دیجیتال فیسبوک نمیتواند مشکلات آنها را حل کند و یا به آنها برای حل مشکلاتشان یاری رساند. حریم خصوصی یکی دیگر از مشکلاتی است که ارز دیجیتال فیسبوک با آن مواجه است، زیرا هر کاربر برای انجام تراکنش، باید اطلاعات خود را در اختیار این پلتفرم قرار دهد. همچنین فیسبوک از امکان بلوکه کردن حسابها و یا خنثی کردن تراکنشها نیز برخوردار است.
آنتونوپولوس بر این باور است که فیسبوک احتمالا از ابزارهای تحلیلی برای جمعآوری دادههای مربوط به تراکنشهای مالی و فروش آن به شرکتهای تجاری و سازمانهای اطلاعاتی استفاده خواهد کرد. فیسبوک همچنین ممکن است دادههای خود را در اختیار دولتهای مختلف که قصد رصد شهروندانشان را دارند قرار دهد.
گفتنی است بر اساس پیشبینیها، فیسبوک از انتشار ارز دیجیتال خود به درآمدی ۱۹ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۲۱ دست مییابد.