ناسا به تازگی بودجهای را در اختیار تیمی پژوهشی قرار داده تا فرآیندی برای استفاده از فناوری قراردادهای هوشمند بلاک چین در اتریوم به منظور خودکارسازی برخی عملیاتهای فضاپیماها و نیز جلوگیری از برخورد آنها با پسماندهای فضایی طراحی کنند. این پروژه با هدف بهبود کیفیت و افزایش کارایی ارتباط و نیز مسیریابی در ماموریتهای فضایی صورت میگیرد.
این پروژه «شبکهسازی مقاوم و پارادایم رایانشی» (Resilient Networking and Computing Paradigm) نام دارد و دکتر جین وی کوکسیس (استاد مهندسی برق و رایانه دانشگاه اکورن) سرپرستی آن را بر عهده دارد.
پروژه مذکور با بودجهای بالغ بر ۳۳۰ هزار دلار به دنبال ایجاد ساختاری شناختی درون فضاپیماست تا این وسیله دیگر نیازی به دریافت اطلاعات از کارشناسان مستقر روی زمین نداشته باشد. در عوض، قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم به فضاپیما کمک میکنند به تنهایی به شناسایی زبالههای فضایی معلق در فضا پرداخته و با آنها برخورد نکند.
دکتر کوکسیس میگوید: «در پروژه مذکور، فناوری بلاک چین اتریوم زیرساختی شناختی، امن و غیرمتمرکز را برای اکتشافات فضایی فراهم میسازد. باید بررسیهای بیشتری بر روی پروتکلهای توافق جمعی بلاک چین صورت گیرد تا میزان دوام این زیرساخت هر چه بهتر مشخص شود.»
او امیدوار است این ساختار غیرمتمرکز همچنین به فضاپیماها کمک کند بتوانند فرآیند جمعآوری اطلاعات را نیز اتوماتیک کنند و به این ترتیب دانشمندان مستقر روی زمین فرصت بیشتری برای بررسی دادهها داشته باشند. گفتنی است در حال حاضر این دانشمندان وقت زیادی را به انجام محاسبات مختلف برای راهبری فضاپیما و جلوگیری از برخورد با موانع اختصاص میدهند.
هنوز جزییات بیشتری درباره نوع بلاک چین اتریوم مورد استفاده در این پروژه (یعنی اینکه آیا بلاک چین مورد نظر عمومی است یا خصوصی)منتشر نشده است.
تامس کاکپورا (مدیر برنامه ارتباطات پیشرفته ناسا) نیز اعلام کرد که فناوری غیرمتمرکز (بلاک چین) میتواند به ایجاد نسل جدیدی از شبکههای ارتباطی فناوری فضایی بیانجامد.
برای آشنایی با این فناوری توصیه میکنیم مطلب «قرارداد هوشمند (Smart Contract) چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟» را نیز مطالعه بفرمایید.