تصمیم تلگرام مبنی بر راهاندازی ارز دیجیتال ویژهای با نام «گرام» موجی از امیدواری را در میان علاقمندان به رمزارزها ایجاد کرد. با این وجود شاید بیشتر آنها نتوانند مقداری گرام را در پیشفروش عمومی آن بخرند. بر خلاف بیشتر ارزهای دیجیتال که پیش از عرضه آن را پیشفروش میکنند، شاید این پیامرسان دست به چنین کاری نزند و پیشفروش ارز عمومی دیجیتال تلگرام منتفی شود.
تلگرام در ابتدا اعلام کرد که هدفش جذب ۱/۲ میلیارد دلار سرمایه از طریق عرضه اولیه سکه (ICO) یا همان پیشفروش آن به عموم مردم است. با این وجود، مدتی پیش مشخص شد این مجموعه توانسته ۱/۷ میلیارد دلار سرمایه را از طریق دو جلسه پیشفروش خصوصی به دست آورد. همچنین ایرانیان حق حضور در این سرمایهگذاری را نداشتند. حال برخی افراد آگاه میگویند تلگرام ممکن است به کلی دست از تصمیم خود برای پیشفروش عمومی گرام بردارد.
اما چرا؟ شاید به این خاطر که جذب سرمایه از عموم مردم به دردسرهایش نمیارزد!
بلاک چین تلگرام که «شبکه باز تلگرام» (TON) نام دارد هنوز طراحی نشده است. به کلامی دیگر، تاکنون هیچ کسی گرام دریافت نکرده است. در واقع خریداران (سرمایهگذاران) صرفا یک گواهی دال بر پرداخت مبلغی مشخص و گواهی پیشخرید دریافت کردهاند. این گواهی جز در برخی شرایط خاص، قابل انتقال به غیر نیست.
آنتونی پوملیانو (Anthony Pompliano) که از شرکای شرکت مورگان کریک کپیتال بلاک چین است میگوید: «وضعیت مقررات در این حوزه چندان عادی نیست و بیشتر تیمها سئوالات زیادی در سر دارند. اگر تیمّا بتوانند به اهداف سرمایهای خود در فروش خصوصی دست یابند، میتوانند همچنان به این روند ادامه دهند تا وقتی که از ابهامات موجود در مقررات کاسته شود.» به نظر میرسد تلگرام نیز برای جلوگیری از هر نوع اقدام خلاف مقررات، چنین رویکردی را در پیش گرفته است.
تلگرام حتی پاسخی به درخواست رسانهها برای رفع ابهام در این زمینه ارایه نکرده است.
آنتونی پوملیانو به نشریه آنلاین کویندسک گفت: «هدف از اجرای فرآیند جذب سرمایه، دستیابی به پول مورد نیاز برای این است که تیم و شرکت بتوانند محصول مورد نظر را تولید کنند. به نظر میرسد که تلگرام به این هدف خود دست یافته است و در نتیجه هیچ دلیلی برای پیشفروش عمومی ندارد.»
دشواریهای پیشفروش عمومی ارز دیجیتال تلگرام
اگر تلگرام از پیشفروش عمومی گرام منصرف شود، دلیل آن را میتوان همین دشواری فروش به عموم مردم دانست. تلگرام برای فروش عمومی باید قوانین ضد پولشویی و نیز شناخت دقیق مشتری را به اجرا برساند. بیتردید احراز هویت تعداد اندکی از سرمایهگذارانی که هر یک مبلغ قابل توجهی سرمایهگذاری میکنند به مراتب سادهتر از انجام این کار برای جمعیت انبوهی از سرمایهگذاران خردهپا و کمتر شناخته شده استو
افزون بر این، گرام یک بازار ثانویه نیز خواهد داشت. در این بازار، سرمایهگذارانی که تعداد زیادی گرام را پیش خرید کردهاند، بخشی از آن را به صورت خرد به سایرین میفروشند.
در کتابچه معرفی «شبکه باز تلگرام» موسوم به TON میبینیم که از فروش مستمر توکن صحبت شده است. با این حال مشخص نیست آیا این فروش قرار است در قالب عرضه عمومی باشد یا خبر.
امان از حرف مردم!
دومین دلیل احتمالی خودداری از پیشفروش عمومی ارز دیجیتال تلگرام را میتوان لزوم پاسخگویی به هزاران سرمایهگذار خرد دانست. بیتردید هر یک از این افراد نظرات و خواستههای متفاوتی دارند. به همین دلیل است که بسیاری از شرکتهای بزرگ برای خودداری از دردسرهای این وضعیت، به سراغ سرمایهگذاران کلان میروند. بیتردید کار کردن با تعداد معدودی از افراد به مراتب سادهتر از رویارویی با هزاران نفر سرمایهگذار خرد است.
با وجود اینکه تلگرام حضوری مقتدرانه در بازار پیامرسانهای همراه دارد، اما این شرکت فقط ۵ سال سابقه داشته و شرکتی جواب به شمار میرود. این شرکت با اتکا به سرمایهگذاری درونی خود رشد کرده و پلتفرم خود را ساخته است. به همین دلیل شاید تجربه چندانی در زمینه جذب سرمایه نداشته باشد.
امکان پیشفروش عمومی ارز دیجیتال تلگرام منتفی نیست
با وجود همه استدلالهای بالا، شاید تلگرام بخواهد گرام را به صورت عمومی نیز عرضه کند. برخی بر این باورند که چون تلگرام عامه مردم را به عنوان مشتری پلتفرم و نیز ارز دیجیتال خود میداند، عجیب است که بخواهد از عرضه عمومی آن خودداری کند. با این وجود به نظر میرسد باید منتظر بمانیم تا تلگرام خودش جزئیات اقدامات آینده خود را اعلام کند.
جالب است بدانید یک کارشناس حوزه سرمایهگذاری چندی پیش اعلام کرد که ارزش ارز دیجیتال تلگرام طی ۵ سال آینده ممکن است به ۲۰۰ میلیارد نیز برسد.