استقبال از پدیده ارزهای دیجیتال سبب شده کشورهای خاورمیانه نیز به این روند گرایش یابند. در این میان یک استارتاپ فینتک در امارات متحده عربی ارز دیجیتال اسلامی با پشتوانه طلا عرضه میکند. این ارز دیجیتال اسلامی «وانگرم» (OneGram) نام دارد.
بیت کوین و سایر ارزهای دیجتال محصول مهندسی مالی هستند و پشتوانه فیزیکی ندارد. همین امر سبب ایجاد دیدگاههایی متناقض در میان علمای اسلامی در برابر این پدیده شده است. اما «وانگرم» الگویی متفاوت را در پیش گرفته است. این هر سکه مجازی این «وانگرم» حداقل معادل یک گرم طلای موجود در خزانه این شرکت ارزش دارد.
«وانگرم» با شعار «ما به طلا اعتماد میکنیم» (In Gold We Trust) که مشابه شعار نوشته شده روی پول ایالات متحده است میکوشد تفاوت خود با سایر ارزهای دیجیتال را نشان دهد. «وانگرم» در وبسایتش خود را «اولین رمزارز دارای پشتوانه طلا و هماهنگ با قوانین شرعی و مبتنی بر فناوری بلاک چین» خوانده است.
«وانگرم» توسط استارتاپی عرضه شده که توسط ابراهیم محمد در سال ۲۰۱۷ در امارات متحده عربی تاسیس شد و رتبه سیزدهم برترین استارتاپهای فینتک خاورمیانه را در فهرست فوربز به دست آورد. این استارتاپ به خاطر تلاش برای متقاعد ساختن سرمایهگذاران مسلمان به اینکه ارزهای دیجیتال تضادی با قوانین شریعت اسلام ندارد شهرت یافته است. گفتنی است در اسلام، فعالیت اقتصادی باید واقعی و بر اساس داراییهای فیزیکی باشد.
ابراهیم محمد به خبرنگاز رویترز میگوید: «طلا از اولین شکلهای پول در جوامع اسلامی بود. ما تلاش میکنیم نشان دهیم مقررات شرع اسلام کاملا با فناوری دیجیتال بلاک چین سازگار است.»
با وجود اینکه هنوز هیچ کشوری در خاورمیانه به تدوین قوانینی دقیق برای ارزهای دیجیتال نپرداخته است، برخی گروهها و سازمانهای دینی نظر خود را درباره بیت کوین و یا این ارزها اعلام کردهاند. با وجود اینکه تعداد زیادی از این افراد و مراجع دینی مفهوم رمزارز را در تضاد با اسلام ندانستهاند، برخی از متفکران و رهبران برجسته (از جمله مفتی اعظم مصر) این ارزها (و یا حداقل بیت کوین) را مخالف اصول اسلامی دانستهاند.
عرضه اولیه سکه «وانگرم» قرار است تا پایان ماه می ۲۰۱۸ پیشفروش آن را تکمیل کرده و آن گاه آن را در صرافیها عرضه کند.
بر اساس گزارش رویترز، فقط ۲۰ تا ۳۰ درصد از بانکها و موسسات مالی خاورمیانه از قوانین شریعت اسلامی پیروی میکنند. در این میان، عرضه «وانگرم» به عنوان اولین ارز دیجیتال اسلامی میتواند بانکها و صندوقهای بزرگ این منطقه را به سرمایهگذاری بر روی رمزارزها تشویق کند.