راجا راماچاندران (Raja Ramachandran) و فیل هریس (Phil Harris) حدود ۱۳ سال پیش در جریان یک رابطه شغلی با یکدیگر آشنا شدند. این دو نفر سالها در دو موسسه مالی-اعتباری به کار مشغول بودند. رابطه دوستی این دو نفر از آن زمان به بعد ادامه داشت تا اینکه مدتی پیش تصمیم گرفتند شغل خود را رها کرده و استارتاپ رایپ (Ripe.io) را راهاندازی کنند. رایپ قرار است از بلاک چین در زمینه کشاورزی (یا دقیقتر بگوییم مدیریت عرضه محصولات کشاورزی) استفاده کند.(جهت آشنایی بیشتر با فناوری بلاک چین مطلب «بلاک چین به زبان ساده» را مطالعه بفرمایید)
آنها در پروژه آزمایشی خود به سراغ یک مزرعه ۷۲ هکتاری در جنوب غربی بوستون رفتند. این مرزعه به کشت انواع سبزیجات و سیفیجات نظیر کدو، هویج، کلم، پیاز و ترب اختصاص دارد. مالک این مزرعه به خاطر علاقه همسرش به محصولات متنوع باغی، انواع گیاهان مختلف را در این باغ میکارد.
اما از مرداد ماه ۹۶ یک تحول در این مزرعه به وجود آمد و آن هم استفاده از فناوری بلاک چین برای گوجه فرنگیهای این مزرعه بود. میزان رسیده بودن، رنگ و قند موجود در گوجه فرنگیها به صورت گام به گام مورد ارزیابی قرار میگرفت. به این ترتیب ضمن ثبت اطلاعات دقیق از محصول نهایی، خریداران بالقوه آن نیز از روند رشد آنها آگاه میشدند.

اسکنر ویژه ارزیابی محتوای گوجه فرنگی
سنسورهایی برای همه چیز
در این مزرعه، سنسورهای مختلفی که انرژی خود را از صفحات خورشیدی تامین میکنند اطلاعات مربوط به محصول را به سرورهای ابری میفرستند.
استارتاپ رایپ با در حال حاضر با یک شرکت زنجیرهای به نام سوییتگرین (Sweetgreen) که در زمینه عرضه سالاد از تولید به مصرف فعالیت دارد همکاری میکند. هدف از این همکاری نشان دادن این مساله است که بلاک چین میتواند برای بررسی آنی اطلاعات مربوط به رشد محصولات کشاورزی، تولید محصول بهتر و ارایه اطلاعات جامعتر در اختیار کشاورزان، توزیعکنندگان موادغذایی و رستوراندارها سودمند باشد.
البته جذابیتهای این حوزه سبب شده غولهای دیگری نیز وارد بازی شوند. برای نمونه شرکت آیبیام (IBM) با همکاری شرکتهایی نظیر دُل (Dole)، نستله (Nestle) و والمارت (Walmart) تابستان ۹۶ به بررسی امکان استفاده از بلاک چین در حوزه تامین موادغذایی پرداخت. آیبیام میگوید این فناوری میتواند مبدا هر ماه غذایی را طی چند ثانیه مشخص سازد. گفتنی است در شیوههای معمول این کار گاهی تا یک هفته به درازا میانجامد.
پروژه استارتاپ رایپ بر روی مزرعه ۷۲ هکتاری مذکور برای بررسی اجرایی بودن الگویی مشابه برنامه آیبیام در مقیاسی به مراتب کوچکتر و برای رستورانّهای محلی صورت گرفت. شرکت سویتگرین گوجه فرنگیهای پرورش یافته در این مزرعه را در قالب سالاد به فروشگاه مرکزی خود در بوستون به فروش میرساند. در این پروژه، گوجه فرنگیها با استفاده از سنسورهای شرکت آنالوگ دیوایسز (Analog Devices) و بلواستریم (Blustream) رهگیری میشدند و برخی نیز به صورت دستی از نظر مزه با گوجه فرنگیّهای آن مزرعه مقایسه میشدند.
کنترل دقیق عوامل محیطی
رایپ به رهگیری ۲۰۰ گوجه فرنگی بر روی ۲۰ بوته در این باغ پرداخت. سنسورها عواملی محیطی نظیر نور، رطوبت و نیز دمای هوا را مورد ارزیابی قرار دادند. همچنین بر روی جعبههای حاوی گوجه فرنگی که برای توزیع بر روی کامیونها بار زده میشدند نیز دسته دیگری از سنسورها وجود داشت که رطوبت را ارزیابی میکردند.

کارگری در حال عبور از کنار سنسورهای موجود در باغ
استفاده از بلاک چین در حوزه مالی مدتهاست که شروع شده و برخی از بزرگترین موسسات مالی و اعتباری دنیا وارد این حوزه شدهاند. کارشناسان این حوزه بر این باورند که فناوری بلاک چین میتواند نظام بانکی را دگرگون ساخته و آن را اثربخشتر کند. در پائیز ۹۶ بود که اعلام شد چندین بانک مبلغی ۱۱۰ میلیون دلار را برای اجرای یک پروژه مشترک در زمینه بلاک چین اختصاص دادهاند. همچنین کنسرسوم آر۳ (R3) به دنبال پیادهسازی زیرساخت مبتنی بر بلاک چین برای بانکهاست.
اصلیترین عامل در مدیریت یک زنجیره پیچیده تامین را باید در داشتن یک پایگاهداده با کاربری آسان دانست. با این وجود برخی کارشناسان بر این باورند که برای این کار الزاما نیازی به بلاک چین نیست. نکته بعدی این است که میزان موفقیت استفاده از بلاک چین در کشاورزی به میزان استقبال کاربران بستگی دارد. در نهایت، رایپ قرار است اطلاعاتی دقیق درباره کیفیت و وضعیت در هر یک از مراحل رشد و توزیع محصولات جمعآوری و ارایه دهد و برای این کار شاید الزامی به استفاده از بلاک چین نباشد.
چارلز کاسکاریلا (Charles Cascarilla) مدیرعامل و بنیانگذار پاکسوس (Paxos) است. پاکسوس یک شرکت در حوزه فناوری بلاک چین برای موسسات مالی است. او بر این باور است که بلاک چین را نمیتوان نوشدارویی برای همه مشکلات دانست.
آقای کاسکاریلا میگوید:
«بلاک چین یک ابزار است و درست همانند هر نوع ابزار دیگر، باید از آن برای مسائل متناسب استفاده کنید. بلاک چین برای شناسایی مالک یک چیز مشخص و زمان انجام تراکنشها بسیار خوب است، اما شاهکلید حل همه مشکلات نیست.»
کارولین میران (Caroline Myran) مدیر پروژه رایپ است و ساعتها از وقت خود را در مزرعه با استفاده از ابزاری خاص برای بررسی میزان نمک و قند و نیز میزان pH گوجه فرنگیها صرف کرده است. یک اپلیکیشن ویژه بر روی گوشی او نصب است که پس از دریافت اطلاعات فوق، نمرهای به میزان کیفیت محصول میدهد. خانم میران که خودش سالها کشاورزی کرده است دارای مدرک کارشناسی ارشد در کشاورزی پایدار و سیستمهای غذایی از دانشگاه ماساچوست است.

کارولین میران با اپلیکیشن متصل به سنسورها به ارزیابی کیفیت گوجه فرنگیها میپردازد.
رایپ هنوز در مراحل اولیه شکلگیری خود قرار داد و این بدان معناست که هنوز تا رسیدن به یک کسبوکار معنادار فاصله دارد. این استارتاپ از اجرای پروژه آزمایشی خود هیچ درآمدی نداشت.
تعیین مبدا انواع محصولات خوراکی در بازار
خانم میران میگوید سنسورها و فناوری رهگیری بلاک چین میتواند مبدا محصولات کشاورزی را نیز نشان دهد. برای نمونه اگر میخواهید بدانید آیا انگور موجود در سرکه خریداری شده در کدام شهر پرورش یافته است، بلاک چین میتواند پاسخ این سئوالتان را بدهد.
تقلب زیادی در بازار مواد غذایی وجود دارد. برای نمونه برخی فروشندگان ادعا میکنند که محصولشان ارگانیک است و یا با شیوه کشاورزی خاصی پرورش یافته است. اما هیچ راهی برای بررسی درستی این ادعاها وجود ندارد.
جاناتان نیمان (Jonathan Neman) که مدیرعامل شرکت سوییت گرین است در یک کافه به خبرنگار بلومبرگ میگوید این پروژه را میتوان به انواع محصولات، تمامی فصول و مزارع مختلف بسط دارد. او میگوید: ما هنوز در حال ترسیم نقشه و پیسازی هستیم!»